Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 10.03.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Det kan være lett å løse ut skred i den vindtransporterte snøen, det finnes stedvis svake lag og det kan gå løssnøskred i sørhellinger.

Skredfarevurdering

Snøbyger og kraftig vind tidlig i uken har lagt opp mye snø i sør- og østvendte terrengformasjoner. Vind fra Ø på fredag og lørdag kan ha lagt opp fokksnø i vestvendte leformasjoner. Det vil fremdeles være lett å løse ut skred i fokksnøen, særlig der fokksnøen er bundet til myke flak, som i og rundt skoggrensen, siden fokksnøen mange steder ligger på glatt skare.

Det kan også finnes svakt lag av kantkorn i overgangen mellom mildværsskare og nyere snø. Utbredelsen er noe usikker, men hvis det finnes kan dette være lett å påvirke av skiløper.

Vær obs på at når solen titter frem kan det gå naturlig utløste skred i bratte sørvendte fjellsider. Unngå bratte sørvendte helninger når solen er på det sterkeste.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 9. mars 2019

Snøbyger i løpet av uka har gitt mye nysnø i regionen. Dominerende vindretning var da vest-nordvest.

Fredag formiddag er det observert snøtransport i fjellet, da med vind fra en mer nord og nordøstlig retning. Snøen er derfor trolig omfordelt noe, og snøen i fjellet er trolig vindpåvirket mange steder.

Snødekket består i hovedsak av lag med fokksnø, skare- og islag og refryste smelteformer.

Det er observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom fokksnø/skare/gammel smelteomvandlet snø. Siste observasjon av det er gjort helt nordvest i regionen, 350 moh, på lørdag, og observasjoner fra naboregionen, Ofoten på lørdag, indikerer også at dette kan være et problem.

Siste mildværsperiode (23.feb) har påvirket det gamle snødekket helt til bakken opp til 1000 moh. Over denne høyden kan kantkorn fortsatt finnes i det gamle snødekket.

Torsdag meldes det om flere store skred i Tamokdalen med bruddkant som har forplantet seg langt. Torsdag ble det også observert et stort skred i Bardu som trolig var naturlig utløst. Bruddkanten hadde forplantet seg langt.

På Sjufjellet blåste det frisk bris fra N på lørdag, men vinden skulle etterhvert dreie til mer NØ.

Fjellvær

Lørdag 9. mars 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst. -21 °C til -14 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til nordøst liten kuling i høyfjellet. Spredt snø i grensetraktene.

Søndag 10. mars 2019

Oppholdsvær. Bris fra nordøst, endring til bris fra øst om kvelden. -19 °C til -13 °C på 1100 moh. Klarvær. Av og til nordøst frisk bris.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS